Във връзка с COVID-19 всички поръчки се обработват при спазване на строги хигиенни норми. #ОстаниВкъщи #ПоръчайСигурноОнлайн
0
0

Изберете обновен компютърОбновените устройства набират голяма популярност, благодарение на повишеното внимание, насочено към тях в медиите. В резултат на това, все повече потребители – било то индивидуални такива, бизнес или институции – изявяват желание да закупят подобрени устройства. Но някога чудили ли сте се как по-точно се обновява десктоп компютър или лаптоп?

    

Какво точно се случва в процеса на обновяване? В тази статия ще се опитаме да Ви запознаем с иначе сложната индустрия на обновените компютри. Самият термин „обновен“ буквално означава да се възстанови, подобри, което най-общо означава, че компютрите са възстановени към първоначалноти си състояние за добра повторна употреба. Обикновено компютърното обновление се извършва от производителя или от лицензирани специалисти в компютърното обновление. Нека се запознаем със стъпките в процеса на обновление:


1.     Пресяване на ядрата


Ядрото се състои от лаптопа или компютъра, както и всички компоненти, включени в монтажната линия на подобрението. Чудите се откъде идват те. Ето и някои от местата, откъдето подобрителите пресяват ядрата:


Възстановяване на активите: Най-голямото средство за пресяване за обновителите е чрез увеличаване на услугите на IT активите за възстановяване, така че да покриват по-големи бизнес организации и институции. Възстановяването на активите е изпитан начин за отключване на оставащите стойности на IT капиталите и/или стимулиране с местните закони за успешно справяне с отпадъците. Възстановяване на активите се прави с цел ликвидация на неактивните активи, преустановяване на активи за вътрешно ползване, по този начин отключвайки стойността на излишните активи или просто отървавайки се от активите според организационните политики за „закупуване на активи и управление“.


Мъртви-при-пристигане: Определен процент от компютрите достигат до продавача в т. нар. „мъртво състояние“ заради неправилни условия на транспортиране или по някоя друга причина. Тъй като не могат да ги продадат, търговците на дребно връщат тези „мъртви-при-пристигане“ стоки на производителя, който може да ги обнови или продаде на вторични суровини чрез участие в аукциони.


Ъпгрейдване: Някои отделни потребители се отървават от своите използвани лаптопи или настолни компютри за по-нови модели,  продавайки старите, за да финансират отчасти закупуването на новото си устройство. Ъпгрейдите стават в следните случаи:


  • Когато поребителят силно желае да закупи определен нов модел;
  • Когато устройството им е използвано до краен предел и може да бъде оставено.


Потребителите предават своето устройство на обменни програми, спонсорирани от търговците на дребно или директно ги продават чрез техните онлайн портали. Във всеки случай, тези устройства достигат местата за обновяване и рециклиране.


Запазване на части: Някои части и компоненти, които могат да бъдат запазени, често биват използвани в процеса на рециклиране на компютърните платки.  Те могат да бъдат съединители, IC-та и RAM компоненти, и т.н.


2.     Санитация


Когато ядрото се включи в мрежовата линия, то преминава през процес на санитация. Това включва премахване на стикери, почистване на външните части и панелите със специални химикали за премахване на наслоилата се прах. От вътрешната страна с високо нагрят въздух се издухва, за да се пречистят охладителите, вентилаторите и вътрешните стени на обвивките.


3.     Сортировка


Тъй като всички качествени ядра свършват в помещения за обновяване, всяко едно от тях се подлага на сортировка. Това е процесът на сортиране и оценяване на ядрата в зависимост от физическото им състояние и степента на функционалност. Някои могат да бъдат в добро работно състояние, докато други се нуждаят от поправка и/или замяна на части. Малък процент от тях може да са в мъртво състояние и да се изпратят в помещение за рециклиране след сортирането на частите, които все още могат да бъдат използвани.


Сортирането спомага да се отделят неизползваемите части и използваемите да се разпределят в зависимост от тяхното състояние. Ядрата първо биват изследвани за по-големи козметични и/или вътрешни повреди. След това ядрата се разглобяват, за да се идентифицират повредените компоненти (ако има такива) като течащи съединители, изгорени IC-та, повредени главни платки и други. Тогава се прави пълна диагноза на всички критични компоненти като батерия, монитор, енергозахранване, твърд диск и оптималните драйвери, за да се разбере тяхното функциониране.


4.     Изчистване на информацията


Специалистите по компютърно обновяване задължително изтриват цялата информация от твърдия диск. Форматирането, в случая, не е достатъчно, тъй като информация остава и след него. Затова за тази задача се използва специален софтуер. Твърдите дискове, които следва да бъдат използвани отново, трябва да бъдат реформатирани според Наръчника за Медийна Санитация, публикуван в Националният Институт по Стандарти и Технологии или други подобни институции. Те се уверяват, че всички компютри ще бъдат с изтрита информация, за да не се накърни добрата репутация на обновителите.


5.     Поправка, подмяна и съединяване


Това е най-важната стъпка в обновяването на компютрите.  Ядрата, които могат да бъдат поправени, изискват малки до средни поправки и подмяна на части. Проблеми с хардуера като разхлабени връзки, поправка на проблемите и сухо спояване, са поправени, докато липсващите/дефектни компоненти са заменени и могат да включват RAM, графични карти, съединители, IC-та, а в някои случаи и твърди дискове. След приключването на поправките и заместването, ядрото се съединява и включва за превключване на BIOS-а на фабрично зададените си настройки.


6.     Тестване и контрол на качеството


Подробно тестване на подобрения компютър е задължително, тъй като тази стъпка играе важна роля за подобряване на репутацията на специалистите-обновители. Всеки компютър бива разклатен, с цел проверка за тракащи звуци, индикиращи разхлабени съединителни компоненти или някои малки компоненти/инструменти, оставени вътре по погрешка. CPU, RAM и хард диск драйвът се тестват основно до достигане на оптимална компютърна мощ. Всички тестове са запазени, принтирани и прикачени към всяко устройство.  Ако някои проблеми са открити по време на тестването, компютрите се връщат, за да бъдат отстранени.


7.     Козметични поправки


Устройствата също трябва да изглеждат, колкото се може по-добре. Използваните компютри обикновено имат надрасквания, петна, леки вдлъбнатини и т.н. На този етап тези проблеми се отстраняват. Надраскванията и козметичните увреждания се свеждат до минимум и вдлъбнатините по металния корпус са изгладени до достигане на оригиналното им състояние. Козметична боя се нанася при необходимост.


8.     Инсталиране и лицензиране на софтуер


Майкрософт предлага лицензирани  операционни системи с Windows и MS Office за обновени компютри на специални цени. Но този лиценз е достъпен само за регистрираните в Майкрософт обновители. По този начин клиентите, закупили обновени компютри от такива специалисти-обновители, се възползват от автентична операционна система и софтуер. Когато операционната система, инструменти като MS Office и всички обновявания са инсталирани, лицензите са активирани, правейки ги напълно автентични.


9.     Пакетиране и изпращане


Най-накрая устройството се препакетира под марката на обновителя или частния представител на тази услуга и се изпраща на пазара за пре-продажба. Този подход осигурява обновените компютри да се сведат до състояние сходно на новосъздадените и в пълна готовност за използване от друг потребител. Разбира се, тази индустрия се нуждае от ясни бизнес процеси, индустриални стандарти, акредитации и стандарти за качество, регулации от правителството, което може да се случи с еволюция на индустрията.


Спести енергия, Спаси планетата!

Използвайки обновен компютър, потребителите увеличават своята подкрепа чрез две неща:

  • намаляват голямото въглеродно въздействие от продукцията на нови лаптопи или настолни компютри,
  • повишена работна заетост на квалифицирани или полуквалифицирани работници, които иначе биха останали без работа.


Днес много се говори за последните енергоспестяващи компютри, консумиращи по-малко енергия. Но в крайна сметка много енергия се използва за създаването им. Статистиката показва, че компютърната производителна индустрия изисква много мощ, тоест много мощ се използва за самата направа на компютри. Изисква се около 6400 мегаджаула енергия и 260 килограма изкопаеми горива за направата на един настолен компютър.


Около 227 до 270 килограма въглероден диоксид бива излъчен за производството на един лаптоп. Около 70% от електроенергията, която консумира един лаптоп през целия си жизнен път, се използва за направата му. Тази фигура показва грозната истина за създаването на компютрите. Добър начин да се намали въздействието върху околната среда е да се използват обновени компютри и да се увеличи тяхната употреба.