0
0

В България рядко правим разлика между обновен компютър и такъв – втора употреба. Причината е в традиционното ни възприятие за стари и използвани системи, които в голяма част от случаите имат и неугледен вид. Основната разлика между компютрите втора употреба и обновените им събратя е в качеството. Най-често при повторно ползване търговците почистват машината и я поставят на витрината. При обновената техника е различно - техниката се тества, всяка от системите ѝ преминава задълбочен анализ и стрес тест за работа в гранични параметри. При наличие на проблем съответната част се заменя ако е възможно или се поставя нова. Тества се работата на RAM памет, хард диск, монитор, външни устройства, съвместимост между отделните компоненти. Добрите търговски практики налагат дори при един лош сектор на хард диска, той да бъде заменен.

След преминаване на всички изпитания, обновеният компютър представлява използван, но тестван и изцяло пригоден функционално продукт. Средното време за тест на една система е 4 часа. Време, за което се извършват всички необходими проверки и се подменят недобре работещите части, ако е необходимо.

 

Причината през последните години рязко да се увеличи популярността на обновените компютри е ефективната работа във времето. Докато през 90-те години се налагаше подмяна на компютрите средно на две години, днес този цикъл може да се увеличи на 5,6 или 7 години. Причина за това е, че за ежедневната работа на потребителите и задоволявайки 90% от потребностите им е достатъчно да ползват компютър, произведен преди 5 години, с нужната профилактика и обновяване. Разликата в цената с нов компютър е между 3-5 пъти. Това прави икономически неизгодна покупката на нова система.

Още една причина да изберете обновен компютър : обновените компютри са с проверен произход. Обикновено са с марка HP, Lenovo, Fujitsu, Dell… Ако купувате нов компютър и държите той да е от познатите марки, трябва да доплатите разликата с обикновен "но нейм". Причината е проста – марковата техника е с изпитани компоненти, които рядко дават дефекти при работа, изградени са с по-качествени компоненти и издържат на много по-сериозни натоварвания. Обикновените нови компютри с произход неизвестен производител от Далечния изток рядко са изградени от съвместими компоненти, което автоматично води до дефекти в работата. И още нещо – технологичният брак при тях е по-висок, т.е. "всичко си има цена".

Да обобщим:

  • закупувайки марков обновен компютър, спестявате значителна сума в пъти от стойността на нов, получавате проверена и работеща система с 1 година гаранция.
  • Притежавате машина, която е с предостатъчна мощ за гледане на филми, интернет, игри, работа с офис програми.
  • Обновеният марков компютър ви гарантира икономична работа и умно управление на използваната енергия.
  • Разликата в потреблението на енергия между обновен компютър и нов с неизвестен произход достига 60% в полза на обновения. Причината е в оптимизираното захранване, подчинено на икономията на енергия.