0
0


Списък на процесорите, които се поддържат от Windows 11

С Windows 11 на хоризонта, потребителите се интересуват от съвместимостта на техните устройства и процесори с новата операционна система. Microsoft въведе определени изисквания за хардуер, включително процесори, за да гарантира оптимално функциониране и сигурност на Windows 11. В Kozelat.com обновената техника се предлага спрямо  изискванията на Microsoft за Windows 11

Списък с INTEL процесори

Списък с AMD процесори


Защо Windows 11 не поддържа моя процесор?

Windows 11 въведе по-високи изисквания за хардуер, които трябва да бъдат изпълнени, за да осигури оптимално функциониране и сигурност на системата. Ако вашият процесор не е поддържан от Windows 11, това може да се дължи на няколко фактора:


Изисквания за TPM 2.0:

  • Windows 11 изисква хардуерен модул за доверие (TPM) с версия 2.0. Това е мярка за подобрена сигурност и защита на системата. Ако вашият процесор не поддържа TPM 2.0, това може да е причина за несъвместимост.

Изисквания за процесора:

  • Windows 11 изисква по-нови процесори, включително определени модели от Intel и AMD. Например, поддържат се процесори от 8-ма генерация (Coffee Lake) и по-нови за Intel, както и процесори от серии Ryzen 2000 и по-нови за AMD. Ако вашият процесор не е в този обхват, това може да бъде причина за несъвместимост.

Технически характеристики:

  • Новите функции и оптимизации в Windows 11 могат да изискват определени технически характеристики на процесора, които може би не са налични в по-старите модели. Това включва напредни технологии и инструкции, които могат да се използват за подобрение на производителността и сигурността.

Цикъл на живот на продукта:

  • Производителите на софтуер често въвеждат нови технологии и изисквания за хардуер, за да следват напредъка в технологичната индустрия. След като определен процесор достигне края на своя цикъл на живот, той може да спре да получава поддръжка от последните версии на операционната система.


Ако вашият процесор не отговаря на изискванията на Windows 11, вие все още можете да използвате по-старите версии на операционната система или да изберете друга алтернатива, която е съвместима с вашето оборудване.


Цената на Microsoft за Windows за refurbished техника в Kozelat.com е:


Windows 10 Home/ Windows 10 Pro - 49 лева/ 79 лева.

Windows 11 Home/ Windows 11 Pro - 49 лева/ 79 лева.


  • Как да проверите съвместимостта на вашия процесор?

Потребителите могат да използват инструменти като PC Health Check от Microsoft, за да проверят съвместимостта на техните устройства с Windows 11. Този инструмент предоставя подробна информация за хардуерните изисквания и дали конкретният процесор отговаря на тях.

Заслужава ли си Windows 11? 

Въпросът дали Windows 11 заслужава прехода от предишните версии или дали е подходяща за вашия компютър зависи от редица фактори и индивидуални нужди. Да разгледаме някои от предимствата и недостатъците, за да ви помогнем да направите информиран избор:

Предимства на Windows 11:

  • Новият потребителски интерфейс (UI):

Windows 11 представя модерен и свеж дизайн с по-голям акцент върху удобството и естетиката. Новите икони, леснодостъпните менюта и промените в темата на операционната система осигуряват по-приятен потребителски опит.

  • Подобрена производителност:

Windows 11 обещава по-добра производителност в сравнение с предишните версии. Оптимизацията на ресурсите и поддръжката на по-новите технологии на хардуера подобряват стабилността и бързодействието на системата.

  • Интеграция на Аndroid приложения:

Със сътрудничеството между Microsoft и Amazon, Windows 11 ще поддържа интеграция на Android приложения. Това отваря вратата за по-голям избор от приложения и функции на компютърната платформа.

  • Нови възможности за гейминг:

За геймърите, Windows 11 предоставя по-добра интеграция с DirectX 12 Ultimate, автоматично HDR и DirectStorage. Тези функции ще подобрят визуалното изживяване и времето за зареждане на игрите.


Недостатъци на Windows 11:

  • Изисквания за хардуер:

Windows 11 изисква по-нови процесори и TPM версия 2.0, което може да представлява предизвикателство за потребителите с по-стари устройства, които може да не отговарят на тези изисквания.

  • Съвместимост с приложения:

Въпреки че Windows 11 поддържа Android приложения, все още може да има съвместимостни проблеми и предизвикателства при интегрирането им със средата на Windows.

  • Променен цикъл на обновяване:

Някои потребители може да се обърнат срещу по-честите обновления на системата, които идват с Windows 11. За някои потребители, този нов цикъл на обновяване може да бъде раздразващ.

  • Нови изисквания за магазина за приложения:

С новите изисквания за Microsoft Store, разработчиците ще трябва да спазват по-строги стандарти, което може да доведе до ограничаване на избора на приложения за потребителите.


Windows 11 предоставя редица подобрения и нововъведения, които го правят атрактивна опция за мнозина. Въпреки това, решението за обновяване трябва да се базира на индивидуалните нужди и предпочитания на потребителя, като се има предвид и съвместимостта със съществуващия хардуер.


Виж всички обновени лаптопи

Виж всички обновени компютри