0
0

Какво трябва да знаем за лаптопите втора ръка?


COVID-19 промени навиците на голяма част от хората, които работят основно пред компютър. Това наложи две тенденции при закупуването на компютърна техника за малък и среден бизнес в България:

  1. Предпочитам да купя лаптоп за моите служители, за да са мобилни и да работят от дома и офиса еднакво. И тъй като инвестицията не е малка, особено, когато се работи с лицензиран софтуер и операционна система, то обновените лаптопи са доста по-атрактивни като цена.”
  2. “Ако бизнеса изисква голям на брой настолни компютри за работа в офиса, то предпочитам да взема обновени машини с Windows Pro лиценз и пъти по-ниска цена.”


В тази статия ще направим обзор на “лаптопите втора ръка”, които обаче са преминали през сертифициран сервиз и за по-голяма точност ще ги наричаме обновени лаптопи (refurbished). Международна класификация, зад която стоят много процедури и канали за придобиване.

Ако се опитвате да спестите колко е възможно повече от следващата си покупка на лаптоп, помислете за закупуването на обновен лаптоп (refurbished).

Въпреки че, обикновено няма да намерите най-новите и най-добрите продукти, с избора на обновен лаптоп (известни като “лаптопи втора ръка”) ще вложите по-малко пари и ще получите малко повече функционалност, въпреки, че няма да получите лаптоп, който току-що е излязъл от производствената линия.

Какво да очаквате? Има някои подводни камъни и рискове, свързани със закупуването на обновен лаптоп. За да Ви помогнем да решите дали и как да си купите лаптоп втора употреба, събрахме няколко съвета.


По-ниска цена за бизнес клас.

Закупуването на реновиран лаптоп може да ви спести няколко стотин лева в зависимост от марката и модела и от къде пазарувате. Въпреки това е малко вероятно да намерите лаптопи от последно поколение, освен ако въпросният модел е на пазара от поне шест или повече месеца.

Годината на модела обаче е важна, тъй като както производителността, живота на батерията и Wi-Fi свързаността се подобряват постоянно. Това представяне може да не е толкова важно за вас днес, колкото ще бъде след 2 или 3 години, когато активно ще използвате компютър, който наистина е на 4, 5 години.

Ако обаче бюджетът ви е ограничен и искате лаптоп с по-високо качество като Dell Latitude E5470, закупуването на обновен модел е най-добрият избор. Няма съмнение, че можете да намерите добър чисто нов лаптоп на всяка цена, дори под 500 лева! Но тук идват няколко факта:

  1. Нов за 500 лв., не е като нов за 2000 лв. - нито параметрите, нито кутията и усещането при работа могат да се сравнят
  2. Обновен за 500 лв., дава същото усещане, тъй като преди година и малко е бил нов за 2000 лв. Тук трябва да помислите и да разгледате обновени модели лаптопи с марка HP, DELL, LENOVO.



От къде идват обновените лаптопи?

Един често задаван въпрос. Обновените лаптопи идват от различни източници, включително големи корпорации, които търгуват със старите си лаптопи, потребители, които връщат машините, било то защото са решили, че не ги искат или защото имат дефект. Оторизираните refurbished партньори на Microsoft работят предимно с корпоративно оборудване, но въпреки това може да закупите подобен клас техника на значително по-достъпна потребителска цена. 

ко е за работа, администрация, електронна поща и други основни технологии, обновените лаптопи са пътят към оптимизация на разходите за фирмите.“

Това, разбира се, не е единственият път. Използването на обновена техника от компютърни компании, с доказано име в бранша, също е добър начин да спестите средства.

Големите OEM производители са доста добри в тази област. Тъй като Apple, Dell и HP поставят имената си зад използваното си оборудване, те обикновено се уверяват, че компаниите за управление на ИТ активи, които извършват обновяването и реконструкцията, вършат добра работа. Това стеснява избора или до производителят на лаптопи, или до оторизирани центрове за ремонти са най-добрите източници. В България има няколко центъра, които са оторизирани да работят с подобен тип техника и Kozelat.com използва точно тях за свои доставчици.


Какво е различното при обновените лаптопи?

Независимо от пътя си, дали директно чрез производител или чрез оторизираните дистрибутори за обновена (refurbished) техника, всички те първо санират, сортират и класифицират устройствата въз основа на настоящия им физическия вид и функционалността им. Разглобяват всеки модел, проверявайки за повредени компоненти, живот на батерията, качество на екрана, захранване, разхлабени връзки, твърд диск и оптично устройство.

Ако магазинът, от който купувате не следва подобен процес за обработка на компютърна техника, то продуктът, който ще закупите всъщност не е обновен (refurbished), а лаптоп втора ръка, който е бил употребяван без след това да е преминал през сервиз.

Липсващи или дефектни компоненти – оперативна памет, графични карти, кондензатори, интегрални модули, твърди дискове – се заменят и машината претърпява пълен reset на данните. След това лаптопът се тества, козметичните дефекти се поправят и се инсталира нова ОС, преди да бъде опакован, за да достигне до “новия си дом”.

След като сервизния техник инспектира, почисти, ремонтира и възстанови, използван или върнат лаптоп, до фабричните му настройки, устройството се сертифицира, че е в добро състояние и се връща в мрежата за продажба.



Бързи съвети за закупуване на обновен лаптоп:

  1. Потърсете минимум едногодишна гаранция.
  2. Разгледайте добре вашата обновена техника при получаване.
  3. Обърнете внимание на разликата между втора ръка и сертифициран.
  4. Обновен лаптоп за подарък - не е задължително да ви класифицират като "скъперници”.


Съвет 1: Вземете го с минимум 1 година гаранция

Вашата покупка на обновен лаптоп трябва да идва със сигурността, че продавачът гарантира продукта. Не е като да си го купил от багажника на кола в центъра на града (където веднъж закупих отличен използван ноутбук на Apple). Уверете се, че оборудването има солидна гаранция - една година се счита за стандартна, но не е универсална.

Някои обновени гаранции за лаптоп може да са по-кратки, отколкото за новите продукти и обикновено не покриват живота на батерията, но всеки доставчик е различен, така че прочетете малките букви, преди да добавите продукта в пазарската си количка. Трябва да получите поне 30 дни, а Microsoft изисква минимална 90-дневна гаранция. Kozelat.com предоставя за своите машини 1 год. гаранция и 1 месец за батерията, без допълнителни такси за това. Всяка машина се предлага с опция за допълнително закупуване на операционна система Windows 10 Home или Windows Professional на ексклузивни цени за обновена техника - 49 лв. и 79 лв.

Освен това, проучете каква е общата политика за връщане и получаване на обновена техника, за да получите тест на машината или по друг начин казано уверете се, че устройството ви е подходящо. Акумулаторните батерии се считат за консумативи и имат естествен живот, така че искайте да сте сигурни, че обновеният ви лаптоп може да поддържа зареждане. Най-добре е да се запознаете с класифицирането на лаптопите според живота на тяхната батерия. Разбира се, по-ниската цена може да означава по-слаба батерия, но пък самия модел на машината да се окаже с изключителни параметри. Някои 14-дневни правила за връщане на пари включват такса за възстановяване, така че внимавайте и с това.


Съвет 2: Разгледайте лаптопа още при получаване

Когато вие или любим човек отвори кутията, съдържаща обновен лаптоп, вие се надявате да видите бляскав, невредим екстериор, без драскотини и замърсявания. Представяте си как клавиатурата трябва да има онзи нов вид на клавиатура с контрастиращи клавиши, които изглеждат блестящи или пък износени. Екранът трябва да е ясен и светъл. Всичко друго може да бъде провал в очакванията ви.

Купувачите винаги трябва да търсят описание на състоянието на обновения продукт на неговата страница. Търговецът обикновено разкрива козметични недостатъци в описанието на продукта, но не винаги. Сайтът на Kozelat.com съдържа общо становище за стандарти, свързани с всеки обновен продукт, както и полезна информация за всички стъпки в процеса на закупуването.

Един от оторизираните refurbished дистрибутори на Microsoft казва:

„Процеса на реновиране обхваща всички компоненти. Опитваме се максимално да се доближим до фабричния вид. Общото състояние определя класа на техниката."

Независимо от това, козметичните стандарти варират. Случаят може да има някои тънкости и несъвършенства, които не влияят на изчислителната мощ на устройството, а купувачите на обновени лаптопи трябва да бъдат подготвени за продукт, който не изглежда фабрично свеж. Независимо от това, трябва да сте сигурни и да проверите за несъвършенства от значение като - мъртви пиксели на екрана, шум при работа на твърдия диск, разхлабени или скърцащи панти или други очевидни признаци на износване.


Съвет 3: Обърнете внимание на разликата между втора ръка и обновени лаптопи

На пазара в България съществуват различни онлайн места за закупуване на техника втора ръка и обновени компютърни конфигурации. В едни платформи може да закупите лаптоп втора ръка директно от неговия предишен собственик, без да е преминал през сертифирциран сервиз. Има доставчици, които директно внасят стока от Западна Европа, но отново не разполагат със сервиз, който има процедура за обновяване на компютърна техника. Когато търсите обновена машина, внимателно прочетете условията на продавача и за поинтересувайте през какви процедури преминават лаптопите.


Съвет 4: Oбновеният лаптоп е подходящ за подарък

Със сигурност за някой хора мисълта да подарите на любим човек техника, която е използвана от друг човек, би била малко странна, независимо колко добро е състоянието му. Но помислете дали пък човека, за когото избирате лаптоп, няма да се зарадва на обновен лаптоп (стилен и без козметични забележки, сертифициран клас А) и в пъти с по-добри параметри от тези, които притежава въпросният човек в момента. Това може да се окаже изключително добра и дългосрочна сделка. Подарявате авангарден ноутбук в безупречно козметично състояние и опакован до съвършенство.