0
0

10 причини да ползвате обновено оборудванеКогато купувате хардуер за Вас или за Вашата компания, би било добра идея да помислите за закупуване на обновено, преустановено или не-марково оборудване. Ето и десет причини защо да изберете този вариант:

Спестявания

Разбира се, основната и най-привлекателна причина да закупите обновено или немарково оборудване, а не от известна марка е, че в повечето случаи спестявате пари. Колко по-точно – зависи от продукта, продавача и ситуацията, но почти винаги може да спестите минимум от 10 до 20% или повече и в немалко случаи може да се намерят и продукти на 30 до 50% по-малко от това, което бихте платили за сходна версия на този продукт.

 

Повече поводи за хвалби

 

Когато компаниите представят нова линия компютри, обикновено представят и по-широка гама от продукти на входно ниво с минимални спецификации, заедно с техните най-добри продукти, оборудвани с всички необходими джаджи.

С други думи, може да закупиш най-добрия модел от някоя по-стара серия компютри на същата цена като най-низходящия на тазгодишния.

 

Преграда срещу остаряването

Всички знаем, че хардуер, софтуер, операционни системи и перифериите постояно се обновяват и подобряват. В някои случаи по-новите версии успяват напълно да изместят по-старите.

 Закупувайки обновени или немаркови продукти може да се премине към по-нова система по-често и на по-ниска цена, като по този начин преминаването към по-напреднало оборудване става на много по-ниска цена.

 

Спестявания от софтуер лицензи

Да кажем, че имате по-стара машина, работейки с ХР и най-накрая сте се решили на ъпгрейд  на операционната система, можете да закупите лиценз за нова операционна система или да закупите обновен компютър за същата цена, който вече оперира под тази нова операционна система и по този начин се сдобивате с нов компютър.

Може да не е Windows 8.1., но може да си закупите компютър с Windows 7, работещ на х64-битова машина.

 

Поддържане на съвместимостта

Много компании имат политики, които задължават всеки да използва едно и също оборудване със същите спецификации, но когато трябва да замените счупено устройство или да назначите нови работници, може да се окаже трудно да намерите точните модели .

В много случаи може да намерите същия такъв от доставчик на подобрено оборудване и вероятно ще Ви струва по-малко от оригинала.

Също така, има много компании, които инвестират много в направата на собствен софтуер или хардуер и за тях е по-добре да използват системи, които вече са били тествани основно, вместо да закупуват нов компютър и да се налага да пренаписват или ъпгрейдват всичкия си ценен софтуер и собствени хардуер решения. 

 

Надеждност

Има едно старо технологично мото, което гласи, че не трябва да закупуваш първия релийз на което и да било. Причината е много проста: производителят не е имал шанса да го изпробва в реално време и да идентифицира възможните проблеми.

Вторите и трети версии са почти винаги по-стабилни. Обновеното оборудване вече е преминало полеви тест и бъговете са били намерени и поправени.

 

Устойчивост

Купувайки обновено или преустановено оборудване означава, че правите малка стъпка към намаляването на увеличаващите се обеми електронни отпадъци, произвеждани всяка година.

Всеки обновен лаптоп, принтер, скенер, сървър или настолен компютър, който закупувате, представлява едно оборудване по-малко, което да отиде на токсичното сметище.

 

Тестване на нови технологии

Ако обмисляте дали да преминете към нов вид технология в компанията си, е добре да направите няколко теста, преди да оборудвате всеки служител с нещо, което може да не сработи добре.

Например, ако смятате да преминете от използването на лаптопи към таблети, е добре да изпробвате как тези таблети ще работят в реалност. Обновеното или немарково оборудване е отличен начин да изпробвате тези технологии на ниска цена.

 

По-евтини и по-лесни за поддръжка

Ако закупите чисто ново оборудване, IT отдела в компанията Ви ще трябва да прекара значително време, разучавайки инсталационните и конфигурационни процедури, няма да знаят как да отстранят проблемите или да поддържат това оборудване за известно време и да обучават хора как да използват това ново оборудване, което отнема много време на много хора.

Ако притежавате странна смесица от старо и ново оборудване, това само усложнява нещата.  Но ако снабдите хората си с оборудване, с което те вече са запознати, тогава всичките Ви проблеми с инсталацията, конфигурацията, отстраняването на техническите проблеми, поддръжката и обучението на персонала, вече са ясни и отнемат малко време.

Също така, може да се възползвате от факта, че вече може да имате доставчици, които поддържат сегашното Ви оборудване и някои по-стари компютри, имат голямо разнообразие от поддръжка от оригиналния производител на оборудването като тонер, патрон или други части – правейки всичко много по-лесно и евтино за поддръжка.

 

Намаление на загубите

Ако купувате компютър за дете или оборудването Ви може да се използва при по-стресиращи ситуации всекидневно, тогава е по-добре да се снабдите с по-евтино обновено или немарково оборудване.  Няма да Ви бърка толкова, ако го изпуснете, по него има петна или го навали дъжд.

Има много причини да се замислите за закупуване на обновено или не-марково оборудване, а не на чисто ново и по-скъпо. Може да не е правилният избор във всяка ситуация, но в повечето случаи може да Ви спести пари, а това си е доста добра причина.