0
0

Защо да изберем подобрен компютър?Да, подобрените компютри имат лоша слава, както и тяхната покупка, но ще Ви представим необорими факти за позитивите, които ще получите ако изберете подобрена техника.

Разбираемо е, че нищо не може да се сравни с разопаковането на чисто новия продукт. Това, което е неразбираемо, е защо такова клеймо съществува в свят, където закупуването на кола втора употреба е приемливо. Както вече е било изтъкнато, процесът на купуване на използван компютър и кола са всъщност доста сходни, освен факта, че финансовият  риск при покупката на последното е много, много по-голям. Тогава защо сме толкова разтревожени за това? Не би следвало да сме. И ето защо:


Фактите


Факт №1


 Икономиката не е в най-доброто си състояние. Един от главните аргументи, които хората имат във връзка с обновените компютри е, че не получават най-високото ниво на представяне и характеристики. Докато това е наистина вярно, също така е важно да определите действителните си нужди, а не просто желанията.  В скорошно изследване се е установило, че на въпроса дали се нуждаят от скъп лаптоп  42% от 9000 анкетирани са дали отрицателен отговор, 21% са дали положителен отговор с условие, че желаят да притежават най-доброто от всичко и 19% - положителен отговор, само защото не желаят да поемат риск с операционната система. Най-общо това означава, че много от потребителите купуват повече лаптопи, отколкото се нуждаят.


Факт №2


Терминът „използван“ има малко по-различно значение, когато става въпрос за подобрени компютри. От анализ на магазините за техника и други дилъри на обновени машини става ясно, че повечето компютри, дадени за обновяване, са най-вече такива, върнати до 30 дни след покупката им. Когато компютрите са върнати в този срок, те преминават инспекция и би трябвало да станат толкова добри, колкото новите. Също така, може да има демота или продукти с малки дефекти, установени по време на инспекцията. Магазините за обновени компютри също понякога предлагат намаления на някои пренебрегнати продукти. В тези случаи лаптопите изобщо не са били използвани.


Факт №3

Повечето почтени продавачи биха предложили политика за връщане и гаранция  в рамките на около година за обновен компютър – достатъчно за да успокои повечето потребители. За най-внимателните обикновено има опция за удължаване на гаранцията, като в повечето случаи все пак не надвишава цената на нов продукт (а и при повечето нови модели също има опцията за закупуване на удължена гаранция на доста по-висока цена, в който случай обновеният с увеличена гаранция е доста добра идея).


Къде да търсите: Първо и най-важно – трябва да знаете, къде да търсите. Оферти в eBay и Craiglist или някои неясни магазини, може да изглеждат доста добре, но е ясно, че повечето от тези лаптопи са, меко казано, много използвани. Най-добре се придържайте към производителите или упълномощени обновители. Големите вериги магазини предлагат възможността за инспекции на място, но се уверете, че сте проверили и избрали правилната ценова оферта. И както винаги, уверете се също, че има добра гаранция и политика за връщане.


Няколко от най-добрите варианти:


Apple: Според статистиката, спомената по-рано, 19% се колебаят да закупят по-евтин обновен лаптоп, заради риска при операционната система. Все пак говорим за операционна система Х. Да, вземайки сравнително нов MacBook за по-малко от 1000 лева е трудно, но вече има последно поколение 2.0GHz, 2.1GHz, 2.2GHz и 2.4GHzMacBook-ове, продавани за по-малко от 1000лева. Тези лаптопи се представят на сходно ниво с техните опоненти. В такъв случай защо да плащате толкова много, когато може да получите същия резултат за под 1000 лева? Допълнителният RAM и подобрените графики наистина ли си струват допълнителните пари? За повечето потребители, които не са активни геймъри и които не използват видео-редактиращ софтуер, специалната конструкция и стъклен мулти тач пад са си лукс, независимо колко хубаво може да звучи. Също така, всички Apple продукти включват 1 година гаранция срещу повреди и дефекти по продуктите при нормално използване.​

Dell: Едно от хубавите неща на Dell е, че предлагат на потребителя да си избере измежду различни обновени инвентари:

  • Сертифицирано Подобрение: Лаптопи, които са били върнати на Dell, преминали са през процеса на продукция и отново са тествани дали покриват всички оригинални фабрични спесификации (възможно е да имат козметични повреди).
  • Предишно Поръчани Нови: Лаптопи, които са били изпратени на потребителя, който е отворил кутията, но е решил да върне системата, без някога да я е включвал. Всички тези компютри са преминали тестване и препакетиране от магазините на Dell. Предишно Поръчаните Нови лаптопи нямат козметични дефекти.
  • Драскотини и Вдлъбнатини: Лаптопите със сериозни козметични недостатъци, които не се отразяват на производителността на лаптопа. Компютрите с Драскотини и Вдлъбнатини нямат драскотини и вдлъбнатини по екрана, липсващи или нечетливи букви на клавиатурата, или повреди по тъч пада. Тези компютри също са преминали процес на тестване и сглобяване наново.​
  • Очевидно тази система Ви позволява да избирате нивото на първоначална употреба, с която да Ви е комфортно и се вмества в бюджета Ви. Например, ако базов модел DellXPS M150 Ви струва малко под 1000 лева, може да си вземете „Сертифициран Подобрен“ за по-малко от 800лева или пък версия на Драскотини и Вдлъбнатини с по-бърз процесор и повече RAM за около 700 лева. Всички Dell обновени компютри имат от 1 до 3 години лимитирана хардуер гаранция. Просто трябва да се уверите, че сте проверили всичкия наличен инвентар, за да изберете най-добрата оферта. 

Lenovo:Подобно на Dell, Lenovo предлага три избора във връзка с лаптопите в магазините:

  • Нов: Отказана поръчка, която никога не е била изпратена.
  • Преразпределен: Лаптопът е бил доставен и върнат неотворен. Никога не е бил използван от потребителя. Всички продукти са тествани и инспектирани.

Магазинът на Lenovo предлага много големи намаления и големи отстъпки на техните ThinkPad лаптопи, така че по всяко време може да намерите нещо, което да отговаря на нуждите Ви и то на достъпна цена. Например, недокоснат базов модел X61s ултрапортативен може да Ви струва около 1000лева (намален от 1200лв.). „Нов“ X61s може да се намери с два пъти капацитета на нормалната батерия, по-голяма скорост на обработка и памет за около 900лв. Обновена версия със сходни параметри може да се намери и за по-малко от 800 лв. Всички модели от магазините са с ограничена гаранция.


Ако имате ограничен бюджет, дано всичко това Ви е убедило, че:

  • (А) Трябва да се фокусирате върху лаптоп, който задоволява нуждите Ви;
  • (Б) Ако знаете, къде да търсите, закупуването на обновен лаптоп е доста умно решение.


И последно, не се поддавайте на ужасни истории да Ви спират да научите повече за обновените компютри. Проблеми стават и в такива ситуации хората често споделят тези проблеми, но ако си имате работа с представителни специалисти-обновители, рисковете са много малки. Ако все още се притеснявате, обмислете следното: в друга статистика е открито,  че при пряко задаване на въпроса дали потребителите биха закупили обновени лаптопи, 32% вече са били закупили и от тях по-малко от 7% са имали проблеми. Това са добри, дори и не научни шансове.