Във връзка с COVID-19 всички поръчки се обработват при спазване на строги хигиенни норми. #ОстаниВкъщи #ПоръчайСигурноОнлайн
0
0

Понякога офертите за лаптоп или настолен компютър изглеждат твърде ниски, за да вдъхнат доверие в качеството им. В описанието на тези продукти може да срещнете термина „обновен“. Производителят, както и продавачът, могат  да предлагат тези системи на цени под тези на нормалните компютри. Но какво представляват всъщност обновените компютри и безопасно ли е да си закупите такъв? Обновените компютри обикновено попадат в една от две категории. Първият вид компютри не са преминали първоначалната проверка на качеството по време на производството им.  Вместо да се отърве от тези системи, производителят ги сглобява наново, за да преминат проверката, но ги продава на намалена цена.  Другият вид е преустроена система от потребител, върнал продукта поради неизправност в някой от компонентите.  Вече самото обновяване може да се извърши от производителя или от трето лице.

Производителите сглобяват системата наново, използвайки същите части, които влагат в новите компютри.  Търговецът  може да използва други употребявани части за преустройството на компютъра. Тези алтернативни части могат да променят системата от нейното оригинално състояние и дизайн. Затова е важно потребителят да се запознае със спецификациите на обновената машина и да ги сравни с тези на оригиналната.

Друг продукт, който потребителите могат да намерят на намалена цена, е така нареченият отворен от кутията продукт. Разликата между тези продукти и обновените е, че не са били сглобени наново. Това е просто продукт, върнат от потребителите, който обаче не е бил тестван.  Потребителите следва да бъдат много внимателни, когато закупуват такива продукти.


Цени


Цената е главната причина за закупуването на обновен лаптоп или настолен компютър. Цените често варират под средните за конкретния момент. Разбира се, размерът на намалението е приложимо само, ако се сравни със съвсем същия продукт. Повечето обновени компютри са по-стари такива, които са сравнени с оригиналните предложени продажни цени на този продукт в момента на първоначалното му пускане на пазара.


При определяне на цената на обновен компютър е важно да се обърне внимание на това дали системата е още достъпна като нова. Ако е, е много лесно да се направи сравнение на цените. Компютрите от този вид обикновено имат малко намаление – в рамките на 10-25% от продажната цена. Докато имат сходни гаранции с новия продукт, това е много добър начин да се сдобиете с продукт с цена под продажната.


Проблемът идва от системи, които са твърде стари и вече не се продават. Много потребители биват подлъгани да приемат оферта, която изглежда много добре, ала всъщност не е. В този момент спецификациите се оказват наистина важни. Имайки предвид това, опитайте се да намерите сравнително сходни системи. Ако такива са налични, важи правилото за 10-25% от цената.  Ако подобна система не е налична, тогава търсете нова система на същата цена и вижте резултата. Често в този случай потребителите намират по-добри и по-нови компютри на по-ниски цени.


Гаранции


Ключът към всяка обновена компютърна система е гаранцията. Това са продукти, които обикновено са били върнати или отхвърлени, поради дефект. Въпреки че този дефект най-вероятно вече е отстранен и проблеми може и да не възникнат, трябва да се уверите, че има покритие в случай на потенциални такива.  Проблемът е, че по принцип гаранциите са преправени за обновените продукти. Първо и най-главно, гаранцията трябва да е от производителя. Предупредителен знак за потребителите е, ако тя не е такава. Гаранция от производителя гарантира, че системата ще бъде поправена до оригиналните си спецификации с части от производителя или сертифицирани части-заместители могат да се използват със системата.  Гаранции от трети лица могат да причинят сериозни проблеми, тъй като частите заместители може да не са гарантирани и поправката на системата може да отнеме повече време.


Следващото нещо, на което трябва да се обърне внимание е срока на гаранцията. Трябва да бъде в същия срок както на новата. Ако производителят не предлага същия срок, отново потребителите трябва да бъдат внимателни. Ниската цена може да е за сметка на липсата на подкрепа на продукта от тяхна страна.  


И последно, бъдете нащрек от удължените гаранции. Ако гаранцията е дадена като опция, то тя трябва да бъде от производителя, не от трето лице.  Също така, внимавайте с цената на удължените гаранции. Ако цената на удължената гаранция вдига цената на продукта над тази на чисто нов продукт, по-добре не прибягвайте до покупката й.


Политики на връщане


Както при всеки друг продукт, има възможност да закупите обновен компютър и да осъзнаете, че не покрива нуждите Ви или има проблеми. Поради самото естество на обновените компютри, следва да сте много внимателни с политиките на връщане и подмяна, предлагани от продавача. Повечето продавачи имат по-възпрепятстващи политики относно обновените машини и да ги продават както са си, което означава че няма възможност за връщане на продукта. Поради това, е добре винаги да им се обръща внимание преди да се пристъпи към покупка. Обновителите производители винаги имат опцията, за разлика от третите лица.


Заключения


Обновените лаптопи и настолни компютри са още един начин потребителите да намерят добра сделка, но трябва да са много по-добре информирани преди да постъпят към покупка. Важно е да се зададат няколко въпроса, зада се разбере дали наистина е добра оферта:

  • Дали се продава от производителя или от продавач?
  • Каква е цената взависимост от тази на същия нов компютър?
  • Може ли системата да бъде сравнена с нова такава на същата цена?
  • Каква гаранция има компютъра?
  • Кой ще изпълни гаранцията?
  • Има ли опция за връщане?


Ако всички тези въпроси имат задоволителен отговор, тогава потребителите могат да са сигурни в покупката си на обновен компютър.