0
0

7 мита за обновените компютри

От много години хората създават митове, за да обяснят неща, които не разбират напълно. Разликата е, че сега, вместо чудовището от Лох Нес и Голямата стъпка, много от митове са свързани с технологиите. Това например е митът за обновените компютри.

Дори четейки това, в мозъка Ви вече нахлуват мисли за това как работят обновените компютри или по-точно за това как Не работят. Успокойте  мислите си, защото преустроените или обновени лаптопи и компютри всъщност могат да бъдат страхотни машини, равностойни на новите.  За по-сигурно  прочете следващите седем мита за обновените лаптопи и компютри и как лесно могат да бъдат опровергани.1.     Обновените компютри са бавни и работят зле


Световноизвестният мениджър на Microsoft за обновени програми Шон Никълсън е чувал всякакви митове относно обновените компютри. Първият аргумент е, че обновените компютри работят доста зле – напълно неверен слух. Както самият Никълсън изтъква, че ако компютрите се обновят от поне полудобър специалист-обновител, всъщност машината ще е повече или по-малко надеждна.


Всъщност един от партнъорите на Microsoft е направил тест на обновените компютри срещу новите, позволявайки на няколко потребители да сърфират из Интернет и да изпълнят други задачи на двата вида компютри, но без да им казват кои са новите и кои обновените. Резултатът: потребителите не са успели да разграничат разликата между двата вида компютри.


Подлагайки обновените компютри на тест в реална среда, Том Дрю, собственик на Eugene, компания, фокусирана върху операционни проучвания и TW производство, е получил подобни резултати. Използвал е една малка програма, която открива колко стар е хард драйва, колко пъти е бил включван, колко часа е работил и т.н. Двата компютъра, които са закупили, са имали чисто нови 1TB хард драйвове и паметта е била ъпгрейдната и заменена.


2.     Обновените компютри по-лесно могат да бъдат счупени, в сравнение с новите


Някои хора мислят, че защото обновените компютри са били използвани и след това върнати, това означава, че са били счупени. Всъщност, най-вероятно са си работили отлично, когато са били върнати, казва Никълсън. Реалността показва, че с новите компютри производителите очакват определена степен на провалени такива.


От друга страна, когато машините са включени за обновяване, в много случаи са преминали теста на използване в корпоративния свят за три години или повече, както и периода, в който повечето от тях се развалят, според Никълсън. С други думи, обновените компютри са върнати към работното си състояние, защото първоначално са си работили отлично. Според Никълсън, това, което в действителност получават потребителите, са машини, които са били сглобени правилно и просто продължават да си работят както трябва.


3.     Обновените компютри са просто препродадени боклуци, които не са били направени правилно


Вярно е, че за много компании, които преустройват компютри, няма точно зададени стандарти за това как да бъдат почистени и поправени. Това е, защото всеки компютър е различен и е невъзможно да се създаде код, който да важи за всяка система. Но по-големите компании могат да станат Упълномощени Обновители на Microsoft и да работят с тях, за да се уверят, че техните преустановени машини ще получат най-доброто от операционната система на Windows. Също така, както изтъква Никълсън, има и стандарт, наречен R2, който позволява на компютрите да се настроят за преупотреба. Обновителите, които използват този стандарт, създават наистина качествени продукти.


Но един начин, по който обновените компютри работят по-добре от чисто новите е, че тяхнаха BIOS система е била ъпгрейдната, като част от обновителния процес. Компютърната BIOS е основният софтуер, който движи хардуера – това е кодът, който върши всичко от създаването на пикселите на дисплея на системата до това да помага на процесора да се свързва с хард драйва. След време, след като компютърът е бил пуснат на пазара, производителите може да открият бъг в BIOS-а, но този код е труден за обновяване. Обновените компютри често са с инсталиран чисто нов BIOS. Запитайте се кога за последно ъпрейднахте своята BIOS система на новия компютър, който сте закупили? Най-вероятно никога не сте го правили.


4.     Обновените компютри не са достатъчно мощни, че да бъдат използвани за бизнес цели


Според Никълсън това е много далеч от истината. По всяка вероятност тези компютри вече са били използвани в някой бизнес. Това са бивши корпоративни машини, казва Никълсън. Според него, обикновено те имат по-добри процесори и всичко друго, в сравнение с нормалните евтини компютри на входно равнище.


Всъщност Дрю е станал свидетел на това. За онлайн изпращането на продуктите, компанията му се е снабдила с обновени компютри от UPS – стъпка, която е накарала Дрю да закупи обновени компютри и за своите работници. Дрю твърди, че по негово мнение това са машини, които са били използвани в други бизнеси и впоследствие са дадени на такива като него, за да управлява неговия WorldShip. Според него, ако такива компютри бъдат включени и си работят добре в магазин за няколко години и няма никакъв проблем, няма как човек да не реши, че машината е добре направена и да реши да закупи още подобни.


5.     Когато купуваш обновен компютър, ти всъщност купуваш нечий друг проблем


Нормално е да се помисли, че обновената система е била отхвърлена, защото не е работила добре, но рядко е така. Както Дрю цитира, че това, което купуваш, е нечия друга финансова ситуация.


Според Никълсън, повечето от обновените компютърни системи идват направо от изтекъл бизнес договор за наем. Например Microsoft наема компютри, за да ръководи части от бизнеса си. И след три години, когато договорът за наем изтече, Microsoft дава тези компютри на обновители, които ги препродават.


Дрю обобщава ситуацията много добре, изтъквайки, че най-вероятно закупувате компютър, който е бил използван в корпоративна среда, пазен е изключително добре и за него се е грижил цял екп от IT специалисти.


6.     Обновените компютри имат удължена гаранция, защото общо взето са си боклуци


Когато си купувате чисто нов компютър, обикновено има няколко варианта на гаранция, вариращи от 90 дни до 3 години. Но обновените системи могат да имат гаранции, достигащи до 7 години, и много хора смятат, че това е така, защото през този период системата ще се наложи да се ремонтира отново. Според Никълсън това не е вярно, тъй като никой обновител не иска продуктът му да се връща, всъщност това им струва много пари. Лудост е да пусне в оборот машина, в чието качество не е сигурен.


Дрю удостоверява качеството на тези машини. Той казва, че компютрите са в състояние като на чисто нови и добавя, че неговата компания никога не е получавала оплакване.


7.     Обновените машини не издържат толкова, колкото новите


Има една стара поговорка, гласяща, че получавате това, за което си плащате. Но според Никълсън, това не важи в случая, защото обновените компютри не само струват по-малко и работят отлично, но и издържат дълго време.


Например, той споменава, че ако се даде на някой чисто нов компютър и използва тази система за седем-осем години, най-вероятно тази машина никога не е имала ъпдейти, преинсталации или общи проверки. Същото е, ако си вземете кола, не я поддържате изобщо и да очаквате да върви като чисто нова. Ако решите да вземете автомобил втора употреба, може да сте спокойни, знаейки, че експерти-механици са го проверили и всичко е наред. Точно това правят и Упълномощените Обновители на Microsoft, само че за компютри, а не за коли.

Не отхвърляйте мисълта за обновени компютри отведнъж. Запомнете: Повечето от това, което си мислите, че знаете, е точно обратното на истината.