Във връзка с COVID-19 всички поръчки се обработват при спазване на строги хигиенни норми. #ОстаниВкъщи #ПоръчайСигурноОнлайн
0
0

Intel core i3, i5 и i7: разликиКаква е разликата между Intel Core i3, i5 и i7? Ще хвърлим поглед върху популярните чипове на Intel и с прости думи ще обясним каква е разликата между тях.


Каква е разликата между Intel Core i3, i5 и i7? Това е много объркващ и плашещ въпрос за повечето хора. По принцип процесорите са малко по-трудни за разбиране, например от харддисковете, тъй като не могат да бъдат метрично измерени така лесно като размера на гигабайтите.  Но ако отделите няколко минути, за да прочетете тази статия, уверено ще можете да отговорите на гореспоменатия въпрос.Централните процесори на Intel Core i3, i5 и i7 съществуват от вече няколко години, но някои купувачи все още се затрудняват, когато трябва сами да избират между трите.


Каква е разликата между Intel Core i3, i5 и i7? – най-общата разлика


Ако искате лесен и ясен отговор - Core i7 е по-добър от Core i5, който пък е по-добър от Core i3. Не, Core i7 няма седем ядра, нито пък Core i3 – три ядра. Номерата показват само тяхната процесорна сила.


Нивата на тяхната процесорна сила също са отличени чрез техният Intel Процесор Златен Рейтинг, който е базиран на редица критерии, включващи броя на ядрата им, бързината им (в GHz), размера на кеша, както и някои нови технологии като Turbo Boost и Hyper-Threading.


Процесорите Core i3 са оценени с 3 звезди, Core i5 са с четири, а i7 имат пет. Ако се чудите защо оценките започват от три, ами те всъщност не започват от три. Централните процесори на процесорите на входно ниво на Intel – Celeron и Pentium – получават респективно една и две звезди.


Забележка: Ядрените процесори могат да бъдат групирани в зависимост от техните таргет-устройства, като например тези за лаптопи и тези за настолни компютри. Всеки един си има своите специфични характеристики/спецификации. За да избегнем възможното объркване, ще наблегнем на вариантите с настолните компютри. Важно е да се отбележи също, че ще наблегнем на второто поколение (Sandy Bridge) Core централни устройства.


Каква е разликата между ядрата на Intel: Броят на ядрата


Колкото повече ядра има, толкова повече задачи (познати като нишки) могат да бъдат решени за едно и също време. Най-малкият брой ядра може да се намери в процесорите на Core i3, именно че има само две ядра. В момента всички Core i3 ядра са двуядрени процесори.


В момента всички Core i5 процесори, с изключение на i5-661, са четириядрени. Core i5-661 е само двуядрен процесор с бързина от 3.33GHz. Запомнете, че всички Core i3 са двуядрени.


Тук е важно да се отбележи как различните фактори оказват влияние на общата процесорна сила на централния процесор и определят дали се счита за i3, i5 или i7. Дори и ако i5-661 обикновено работи със същата скорост като Corei3-560, и дори ако всички имат еднакъв брой ядра,i5-661 притежава предимството на технологията, позната като Turbo Boost.


Каква е разликата между Intel ядрата: Intel Turbo Boost


Технологията на Intel Turbo Boost позволява на процесора динамично да увеличава скоростта си, когато има нужда. Максималният размер на скоростта, която Turbo Boost може да достигне за определено време, зависи от броя на активните ядра, очакваната степен на употреба в момента, очакваната изразходвана енергия и температурата на процесора.


  За Core i5-661 максимумът позволена процесорна честота е 3.6GHz. Тъй като никой от централните процесори на Corei3 няма Turbo Boost, i5-661 може лесно да ги надмине, когато е нужно. Тъй като всички Core i5 притежават последната версия на тази технология - Turbo Boost 2.0 – всяка от тях може да надмине която и да е Corei3.


Каква е разликата между Intel ядрата: Размерът на кеша


Когато централният процесор забележи, че продължава да използва същата информация отново и отново, той запазва тази информация в своя кеш. Кешът е също като RAM, само че по-бърз, тъй като е вграден в самия централен процесор. Заедно кешът и RAM-ът служат за хранилище на често използваната информация. Без тях централният процесор ще продължава да чете от харддиска, което ще отнеме много повече време.


Общо взето RAM-ът намалява взаимодействието с харддиска, докато кешът намалява взаимодействието с RAM-а. Разбира се, с по-голям кеш повече информация може да бъде постигната по-бързо. Всички Corei3 процесори имат 3MB кеш. Всички Corei5s, с изключение отново на 661 (само 4MB), имат 6MB кеш. И накрая, всички Corei7 имат централни процесори и 8 MB кеш. Ясно е, че и това е причината i7 да надмине i5 – и защо i5 надминава i3.Надяваме се тази информация да Ви помогне с избора на централен процесор! Повече информация за това как да изберете най-подходящият за Вас продуткт можете да прочетете тук.