Безплатно преминаване към Windows 10 след 29 юли 2016 година

Публикувано от в Windows 10 на 19 Май 2016 .

Всеки, ползващ Windows 7 или Windows 8.1, е получавал прозорец с информация за преминаване към  Windows 10, но малка част от хората проявяват интерес и се възползват от това. Една година почти изтече, откакто е наличен безплатният  ъпдейт и скоро тази опция ще бъде към своя край. След 29 юли 2016 потребителите на Windows ще могат да ползват услугите на Windows 10 на цена от 119$. Интересен факт е, че още с пускането ѝ през миналата година от Microsoft обявиха, че Windows 10 е тяхната последна версия на операционна система. Разбира се това внесе смут у потребителите, но от Microsoft дадоха актуално обяснение. То се състоя в това, че с Windows 10 вече трябва да започнем да мислим за Windows като на нещо ново и различно, подобно на приложенията, които имат често актуализации и сменят номера на версията си. Така би изглеждал занапред Windows 10. Такава е идеята на Microsoft засега, но дори в бъдеще да бъдат разработени нови версии като Windows 11 или Windows 12, потребителите, ползващи Windows 10, които го актуализират, няма да имат никакви проблеми. 

Днес повече от 270 милиона души ползват безплатната версия на Windows 10 и бройката им ще се увеличава. Ако желаете да ползвате Windows 10 на по-късен етап и в момента сте напълно доволни от операционната си система, то има вариант да се възползвате от безплатното преминаване и след 29 юли 2016.

Първата важна стъпка към това е да имате лицензирани версии на Windows 7 или Windows 8.1. След това се преминава  към надстройване до Windows 10. Това е възможно по няколко начина чрез съобщението, появяващо се периодично на Вашият десктоп:

 или чрез изтегляне на приложение за надстройка от официалния сайт на Microsoft: https://www.microsoft.com/bg-bg/windows/windows-10-upgrade

Много скоро след това операционната система се активира автоматично, защото е безплатна и няма да има нужда да въвеждате продуктов код, каквато  е практиката при останалите версии на Windows. Специално е разработен нов метод за активация, наречен “Digital entitlement”. Опцията за автоматично активиране не е налична, ако закупите Windows 10 от оторизиран търговец или сте закупили ново устройство, ползващо Windows 10. При тези ситуации ще разполагаме с активационен ключ, включващ 25 цифри и букви. С други думи – обновим ли безплатно от лицензиран Windows 7 или Windows 8.1, няма да има нужда от въвеждане на продуктов код за лицензиране, а закупим ли го на дребно – ще има.

След тази стъпка трябва да си направим инсталационно копие на DVD или флаш памет. Ако случайно не знаете как става това, в официалния сайт на Microsoft са създали подробно описание: https://www.microsoft.com/bg-bg/software-download/windows10 .

След като разполагате с Windows 10 на вашия компютър или лаптоп и имате инсталационен диск или флаш памет, можете спокойно да се върнете към любимия си Windows 7 или Windows 8.1, но не повече от месец след надграждането. При желание от ваша страна след време свободно може да инсталирате Windows 10. Разполагайки с услугата Digital entitlement, няма да имате нужда от въвеждане на код след инсталация.

Една от причините да си сложите операционна система Windows 10 е тази, че от 31 октомври 2016 година производителите на компютри няма да имат право да продават компютри с Windows 7 и Windows 8.1 и е препоръчително да започнете едно ново начало, използвайки Windows 10, докато е безплатна.  

Свързани статии:

2 Коментара

Напиши коментар

Напиши отговор

* Име:
* E-mail: (Не се публикува)
   Сайт: (Адресът на сайта се изписва с http://)
* Коментар:

Начини на плащане